1 Mart 2014 Cumartesi

REFLÜ NEDİR? REFLÜNÜN TANISI? REFLÜDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER?


REFLÜ NEDİR ?

Yediğimiz besinler yemek borusu yardımı ile mideye gelir. Mideye gelen yiyeceklerin her hangi bir nedenden dolayı tekrar yemek borusuna kaçmasına reflü denir. Bu durum uzun süre devam eder ise mide sıvısı yemek borusunu tahriş edebilir. Reflü olan kişilerde genellikle yemekten sonra ağıza acı su ve besin gelebilir. Reflünün oluşmasında diğer bir faktör ise yemek borusu ile midenin arasında ki kapakçığın görevini yerinde getirememesidir. Bu kapak mideye geçen besinlerin geri gelmemesini sağlar. Reflü ülkemizde çok sık görülen bir hastalıktır.

REFLÜNÜN TANISI
 
Reflünün tanısında  en çok kullanılan yöntem endoskopidir. Reflü şikayetiyle giden bütün hastalara hemen hemen çekilir.Endoskopi çekiminde reflü olup olmadığı rahatlıkla saptanılabilir. Bu yöntemle mide ve yemek borusunun hasarı ve mide üzerindeki diğer rahatsızlıklarda saptanabilir.
Başka bir yöntem ise yemek borusundan ilacın geçişi izlenir. Geçişte bir problem varsa tedavi edilir.

 
HASTALARIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN ŞEYLER

  •  Asitli yiyecekler, alkol, kola, kahve, çikolata, soğan, sarımsak gibi besinler tüketilmemeye çalışılmalıdır. Bunlar mide asidini artıran yiyecek ve içeceklerdir.
  •  Yemek yenildikten sonra hemen yatılmamalıdır. 
  •  Ağrı kesici gibi ilaçları mümkün oldukça az kullanmaya çalışılmalıdır.
  •  Sigara alkol kullanılmamalıdır.
  •  Aşırı dar kıyafetler giymeniyiz
  •  Bir anda fazla yemek yemeyin. Az ve sık yemek sizin için daha iyidir.
  •  Aşırı güç kullanılan işlerden kaçının.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder