23 Şubat 2014 Pazar

MENÜSKÜS NEDİR? BELİTRİ BULGULAR NELERDİR?


Diz ekleminde 2 kemik bulunur. Bu iki kemik burada bir eklem yapar.Bu eklemde iki diz kemiğinin arasında bulunan küçük yastıkçıklardır.Menüsküsler c harfi şeklindedir.Menüsküsün diz ekleminde büyük rolü vardır. Vücudun bütün ağırlığı üstünde olduğu için iki kemik arasındaki güç dengesini sağlar. Menüsküs futbol gibi ikili mücadele yapılan oyunlarda veya ters hareket yapılması durumunda yırtılabilir. Bazen  ileri yaş grubunda menüsküs hiç bir travma olmaksızın yırtılabilir. Bunun sebebi de dejenerasyondur.


BELİRTİ VE BULGULAR 

  • Diz içerisinden gelen sesler en büyük belirtiler arasında yer alır. Böyle durumda sporcu ya da  kişi ilk anda fark edemez. Sonradan ödem oluştuğu zaman ağrı hissedebilir. Bu olar 24-48 saat içerisinde gelişir.
  • Dizde gerginlikler ve şişlikler oluşur.
  • Eklem hareket açıklığında artma azalma
  • Dizde kilitlenme hareket ettirememe

TEDAVİ
 Hastanın yaşına kilosuna ve fiziksel aktiviteleri bakılarak cerahi müdahale yapılıp yapılmayacağına karar verilir. 
  1. Cerrahi müdahale artroskopi denilen yöntemle uygulanır. Diz üzerine açılan 2 delikten kamera ve gerekli cerrahi aletler ile uygun işlem yapılır.
  2. Konservatif (ameliyatsız) tedavi ise hastanın yakınma durumuna göre değişir. Çeşitli ilaç,krem ve fiziksel tedavi ile ağrı azaltılmaya çalışılır. Unutulmaması gereken bir nokta ise bu işlem menüsküsü tedavi etmez kişinin ağrılardan kurtulması ya da az ağrı çekmesi sağlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder